Zamieszczone przez Doodeck
Jak się zachować gdy padnie turbina?
Zwiń
X
-
Jak się zachować gdy padnie turbina?
Kolejny temat byc moze banalny, ale do napisania go zainspirowal mnie pewien filmik...
Jesli tylko zobaczycie za soba bialy dym i odczujecie spadek mocy - nalezy NATYCHMIAST wylaczyc zaplon i nie probowac odpalac silnika.
Moze sie zdarzyc, ze wylaczenie zaplonu nie pomoze poniewaz "przelewajacy" sie olej przez turbine bedzie nakrecal silnik do bardzo wysokich obrotow po czym nastapi jego awaria i zamilknie on na wieki.
Nalezy wtedy go jak najszybciej zdusic, zanim bedzie za pozno.
W tym celu najlepiej zaciagnac reczny wcisnac hebel do podlogi - wbic jak najwyzszy bieg i strzelic ze sprzegla.
Zdarzaly sie sytuacje, ze komus walnela spreazarka a mimo to jechal on dalej i wszystko konczylo sie dobrze, ale lepiej nie ryzykowac, bo remont silnika to nie jest maly wydatek.
Lepiej wezwac lawete.TDI 205PS
-
-
w tej dziedzinie na szczęście jestem jeszcze teoretykiem, ale teoretycznie przelewający się przez turbinę olej musiałby zalać rurę od turbo do ic i od ic do silnika i dopiero dostaje się do silnika ale jest tam go ok 4,5 l więc to CHYBA w skodzie nie możliwe więc prędzej zatrzemy silnik. czyli i tak kaput .- No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk
Komentarz
-
-
MiKruS, Cyżby z własnego doświadczenia ta bardzo przydatna przestroga
[ Dodano: Sro 06 Lip, 05 10:45 ]
z tego co pamietam skoda i wiekszośc aut turbinowych ma elektronike która ma wbudowane zabezpieczenia które w czasie kiedy padnie turbo (pojawi sie zawysokie lub zaniskie ciśnienie) przełacza silnik w tryb awaryjny a w klekotkach jest to bardzo wyczówalne ponieważ autko ma wtedy około 40kucyków j maluch go wyprzedzi pod góre
Komentarz
-
-
Re: Jak się zachować gdy padnie turbina?
Zamieszczone przez MiKruSJesli tylko zobaczycie za soba bialy dym i odczujecie spadek mocy - nalezy NATYCHMIAST wylaczyc zaplon i nie probowac odpalac silnika.
Pozdr!
BPbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michuw tej dziedzinie na szczęście jestem jeszcze teoretykiem, ale teoretycznie przelewający się przez turbinę olej musiałby zalać rurę od turbo do ic i od ic do silnika i dopiero dostaje się do silnika ale jest tam go ok 4,5 l więc to CHYBA w skodzie nie możliwe więc prędzej zatrzemy silnik. czyli i tak kaput .
Generalnie nawet jak zgasisz motor a olej idzie w dolot, tak czy inaczej mozesz sie spodziewac koniecznosci wypompowywania oleju z silnika.
Jezeli chodzi o zabezpieczenie to powyzej pewnych obrotow i nie wcisnietym gazie sama sie zamyka klapa gaszaca - AFAIR
Jak widac na kultowym w pewnych kregach filmie zazwyczaj puszcza uszczelniacz w strone wydechu co jest w miare bezpieczne dla silnika... mi sie to zdarzylo najwieksza ilosc razy (na jakies 8 turbin ktore zepsulem)
No i przypominam, ze po wysraniu sprezarki nalezy koniecznie wyczyscic caly uklad od filtra az do konca wydechu. Inaczej jestesmy narazeni na wciagniecie pozostalosci starej turbiny i koniecznosc kolejnej wymiany. Juz przerabialem wymiane po tygodniu turbiny, ktora wciagnela z wydechu srubke z poprzedniej turbiny.Octavia 1,9TDI 1999 /AWX 181KM /6gear /288mm /Bilstein B6
Komentarz
-
-
Re: Jak się zachować gdy padnie turbina?
Nie wiem BaPit czym uzasadniony jest Twoj optymizm. Posiadzas samochod doladowany, awaria sprezarki moze sie przydazyc.
Purchawa - dokladnie - chodzi mi o Fabie. Sprezarka odleciala a kierownik jedzie dalej... :shock: :shock:
[ Dodano: Czw Lip 07, 2005 9:20 am ]
Zamieszczone przez KmabMiKruS,
Ten temat nadaje sie do FAQ technologicznego, może jednak warto by powstał taki dokument.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1578
Ja niestety troche sie nie wyrabiam ostatnio. Potrzebny chetny, ktory zajalby sie tym.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasja moge ostatnio siedze na forum i oglądam prawie całe dni
k
W takim razie jak mozesz to wyszukaj tematy, ktore moga sie przydac. Te tak zwane "porady", dodatkowo jakies tematy gdzie sa istotne informacje, itd...
Moze Kmab bedzie chcial Ci pomoc??
Pozniej prosilbym o przeslanie tego do mnie na priv i sie stworzy cos ciekawego.
DziekiTDI 205PS
Komentarz
-
Komentarz